Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2008 08:57 - След кризата - накъде? (8)
Автор: dazhiveerf Категория: Политика   
Прочетен: 996 Коментари: 0 Гласове:
0



13. Последствията за Русия - след 20 години "преход" руснаците са пред прага на истинските промени, които така и не посмяха да започнат!
Ако се вгледаме в икономиката на Русия не може да не забележим, че нейна основа са природните й богатства! И винаги ще възникава въпросът "Защо Русия не направи икономическо чудо"?
Обяснението на този феномен е просто - Америка НЕ Й РАЗРЕШИ!
След "края на "студената" война американските експерти бързо разбраха, че срещу тях стои наистина световна сила. С НЕИЗЧЕРПАЕМИ земни богатства. Но също така разбраха, че в Русия никога няма да има "разделение" на властите! Цялата власт в Русия, независмо как се е наричала през вековете, ВИНАГИ Е БИЛА СЪСРЕДОТОЧЕНА в един човек - княз, цар, император, секретар на КПСС, президент... Експертите веднага видяха и опасността - какво би направил този "самодържец" ако Русия притежава 15 хиляди ядрени ракети и икономика, която да произвежда 15% от Световния продукт?
Отговорът е - конфликти, конфликти и конфликти БЕЗ ЗАЧИТАНЕ на никакви "чужди" права или воля!
И затова направиха "обратното" - СЪЗДАДОХА КИТАЙ! Китай няма почти никакви собствени ресурси от нефт и газ, но съседна Русия има в "излишък"! Китай няма почти никакви метали, но съседна Русия има. Китай няма почти никакъв запас от дървесина, но съседна Русия има.
Така американците "дадоха" на Китай технологиите и го направиха "тигър" съзнавайки предварително, че създават НАЙ-ГОЛЯМОТО БЪДЕЩО ПРОТИВОРЕЧИЕ!
Какво би станало ако Китай сключи с Русия договор за доставка на 500 милиарда куб.м газ, които той ще използва за производството на продукти, продаваеми на територията на САЩ и Европа? Ами Русия ще се "засили" да строи газопроводи и нефтопроводи и няма да има възможност за "технологично обновление"! Русия ще "развива" добиването на ресурси, но не и производството на стоки за западния пазар!
А Какво би станало ако, след време, Русия ОТКАЖЕ да изпълнява тези договори, или не е в състояние да ги изпълнява? Китай ще трябва да намалява вътрешния си продукт? Да намалява износа си? Ами че това си е "предвоенна ситуация"!
А какво би станало, ако Китай, след време, изведнъж се откаже да "купува" руски нефт и газ? Ами, че тогава Русия ще трябва да намалява брутния си продукт! Т.е. пак "предвоенна ситуация", но с "обратен знак"!
Ето затова САЩ предпочетоха да дадат технологии и капитали за развитие на промишлеността на БЕДЕН КИТАЙ, вместо на БОГАТА РУСИЯ!
И резултатите са налице - днес Русия прави същото, което правеяе и преди 20 години - копае и продава изкопаното! Като нещата допълнително (от предвидимия руски "управленчески" фактор) са доведени до там, че в Русия за 20 години да не се изгради НИТО ЕДНА АВТОМАГИСТРАЛА, нито едно ново пристанище, нито едно ново летище, нито една нова жп линия!
А в същото време руските компании задлъжняха - повечето от тях, собственост на "олигарси", вземаха кредити от западни банки, които не реинвестираха в икономиката, а реинвестираха в западни компании, като срещу заема "залагаха" активите на същите тези западни компании!
И когато "балонът се спука" западът просто си "прибра" компаниите, малко или много поосъвременени от "олигарсите"! А "олигарсите" се върнаха в първоначалното си състояние - копай и продавай! При това с "руски корпоративен дълг" от около 480 милиарда долара!!!

1998, 1 януари 182,8
1999, 1 януари 188,4
2000, 1 януари 178,2
2001, 1 януари 160,0
2002, 1 януари 146,3
2003, 1 януари 152,3
2004, 1 януари 186,0
2005, 1 януари 213,5
2006, 1 януари 257,2
2007, 1 януари 310,6
2008, 1 януари 463,5
2008, 1 юли 527,1
Руският държавен дълг е едва 40 милиарда долара, като участие в горната таблица!!!
Ето тези 480 милиарда долара са "обезпечени" с акции на руски компании от рода на "Газпром", "Роснефт", "Росалуминий и т.н.
След "спукването на балона" западните банки са :великодушни" - те не искат акции от руските предприятия, а признаването им за "държавен" или "гарантиран от държавата" дълг!
В същото време Русия има и валутен резерв в западните банки. Като общата стойност на валутните резерви достига 455.мрд долара, в това число: валута - 404 млрд, право на "падеж" в МВФ - 1 млрд, злато 14 млдр, ценни книжа - 36 млрд!
Падежът в края на 2008 г. по кредитите ще е 40 млрд долара! А още в първото тримесечие на 2009 г. по същите кредити Русия ще трябва да плати около 50 млрд долара!
Ето тази задлъжнялост на Русия, без технологично обновление, ще доведе до ПО–НАТАТЪШНО ОБВЪРЗВАНЕ С ДОГОВОРИ ЗА ДОСТАВКА НА НЕФТ И ГАЗ за Европа и КИТАЙ!!! А при цена на нефта на стойности около 40 долара за барел през цялата 2009 г. - бюджетът на Русия ще бъде не ДЕФИЦИТЕН, а СИЛНО ДЕФИЦИТЕН!!!
За 2009 г. дефицитът на Русия ще е около 70-110 млрд долара САМО ОТ БЮДЖЕТА!!!
Като се направи сметката с плащанията по външния дълг - резервът на Русия през 2009 г. ще се "свие" до 270-310 млрд. долара!!!
А това означава КРАЙ НА АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ИНВЕСТИЦИОННИ ПРОЕКТИ!!!
Който си мисли, че при това полжение на финансите Русия ще построи "Северен" и "Южен" потоци - е просто "не в час", меко казано, или "луд за връзване" грубо казано!
А ако се вземе предвид, че "основен партньор" в "северен поток" е френската фирма "Тотал", която НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ОПИТ ЗА РАБОТА В АРКТИЧЕСКИ УСЛОВИЯ - "сигурността за "НЕИЗГРАЖДАНЕТО" на NORD STREAM е  близка до 90%!!!
И така - да обобщим - със "спукването на балона" на Русия бе "извадено от употреба" едно от най-силните й "оръжия" във външната политика - "олигархичния натиск" над партии и правителства!
Също така, подгонени от световната дефлация на банковия капитал, цените на суровините, които изнася Русия, също се сринаха! Което води до НЕВЪЗМОЖНОСТ да се използва основното оръжие на руската дипломация - "ЩЕ ВИ ВРЪТНЕМ КРАНЧЕТО"!!!
Русия от август, която не слушаше НИКАКВИ ДОВОДИ за НЕРАЗМАЗВАНЕТО НА ГРУЗИЯ в момента нчма средства да си прибере военните кораби от Латинска Америка и най-вероятно ще продаде единия кораб, за да има средства да "прибере" другите 3!!!
"Спирането" на газта води след себе си НЕВЛИЗАНЕ В БЮДЖЕТА дори и на малки суми, т.е. до ХАРЧЕНЕ НА ВАЛУТНИЯ РЕЗЕРВ!
Намаляването на валутните запаси пък води до НАМАЛЯВАНЕ СТОЙНОСТТА НА РУБЛАТА!!! Т.е. рублата ще се ДЕВАЛВИРА!!! И то ЗНАЧИТЕЛНО!!!
В началото на 2009г. не толкова изразително - към март сигурно ще е от порядъка 60 р. за евро! Но в края на годината може и да надхвърли 100! А това ще доведе до "ОТЛИВ ОТ РУБЛАТА" на самите руски граждани! Което ще доведе до "повишаване на лихвите" по депозитите! (Съпътствано, естествено със СОЦИАЛНАТА РЕТОРИКА от типа на "КОЛКО МНОГО Е ЗАГРИЖЕНО ПРАВИТЕЛСТВОТО за СЪСТОЯНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ!!!")
Голямата лихва по депозитите, обаче води и до ГОЛЯМА ЛИХВА ПО КРЕДИТИТЕ!!! А това ще доведе до спирането на тегленето на КАКВИТО И ДА Е кредити от руски банки! Съчетано с НИСКИТЕ ЛИХВИ ПО КРЕДИТИТЕ НА ЗАПАД, това означава ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ към "гнилия запад"!!!
Лошото на тези кредити, обаче ще настъпи когато ЗАПАДЪТ, чрез печатането на пари, ПРЕВЪРНЕ ДЕФЛАЦИЯТА (която не може да управлява!!!) в ИНФЛАЦИЯ (която е управляема!!!) Точно тогава ЩЕ СЕ ПОВИШАТ ЗАПАДНИТЕ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ (след 1.5-2 години) до нива от 4-7% годишно, при 2% днес!!!
Т.е. Руския външен дълг УСИЛЕНО ЩЕ НАРАСТВА!!! Съпроводено с поставянето на Русия в "положение партер"!!! 
А рублата, за която Путин изразяваше желание през август да е "СВЕТОВНА ВАЛУТА" в края на 2010 г. ще е минала "психологическата граница" от 200 р за долар според експертите на "погребания Уолтстрийт"!!!
Ще имат ли икономическите последствия от "спукването" на балона" и политически такива в Русия?
Разбира се! (Пък и не само в Русия - в Гърция те вече започнаха, в Исландия са на "мода" от месеци! На ред са Германия, Франция, Англия, Унгария - цяла Европа ще се разтресе, като ще се използва за обяснение терминът "Обамизация")
Според политолозите в Америка, при това от "гълъбите" (не от ястребите) - вероятносттаза "спаение" на Путин като национален символ е толкова малка, че може да се стигне до радикални действия! Като ПОДАВАНЕ НА ОСТАВКА от сегашният президент, в знак на "невъзможност да изпълни предизборните си обещания"! И насрочването на НОВИ ИЗВЪНРЕДНИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ!!!
(Честно казано - конституцията на Русия вече е променена в това отношение и ПОЗВОЛЯВА това радикално действие да бъде проведено!!!) А кой ще бъде бъдещичт "победител" в бъдещата президентска надпревара (ако тя е напролет) Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО!
Но това е само един от вариантите!
Много по-вероятен е другият вариант - заплахата пред света, че ТЕЖКОТО ПОЛЖЕНИЕ ще доведе до "НЕПРЕДСКАЗУЕМИ ПОСЛЕДИЦИ" сред амейския елит! И че има голяма "вероятност" от "самоотцепването" на генерали, ръководещи части с ядрени оръжия! Т.е. - ПОМАГАЙ, ЗАПАДЕ, че ще дойдат едни "ЛОШИ ГЕНЕРАЛИ" дето не знам какво могат да причинят на човечеството!
Но при всички положения - СМЕНИ В СЕГАШНИЯ РУСКИ КАБИНЕТ ЩЕ ИМА!!! И то основни!



Тагове:   накъде,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dazhiveerf
Категория: Политика
Прочетен: 36938
Постинги: 16
Коментари: 15
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930