Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2008 20:36 - След кризата - накъде? (7)
Автор: dazhiveerf Категория: Политика   
Прочетен: 1127 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.12.2008 07:08


12. Последствия за Европа
Модерната "вятърна мелница", където под модерно се разбира "антиамериканизъм" е на път да се промени ОСНОВНО!
Алчността на Европа, демонстрирана от Европейската Централна Банка се връща като бумеранг срещу самата Европа!
Когато Бернанке каза в прав текст, още в края на 2007 г. че ни чака ДЕПРЕСИЯ и изходът от нея е "БЕЗЛИХВЕН КРЕДИТ" - ЕЦБ веднага си направи "сметката", че светът НЯКЪДЕ трябва да си влага парите. И защо това да не е Европа?
Така - САМО ОТ АЛЧНОСТ, Америка бе оставена сама да се бори с това, което "сама си надроби"! Европейските лихви се качиха с 2% над Американските. И ЕЦБ в лицето на нейния председател Трише измислиха и "причината" за покачването на лихвите - борбата на еврозоната с високата инфлация!
Хубави думи, само че:
Инфлация има тогава, когато търсенето надвишава предлагането. Тогава стоките поскъпват и търсенето намалява. Получава се саморегулираща се система.
Какво, обаче се случи в Европа?
Поскъпването на стоките беше свързано само с поскъпването на петрола и свързаните с него преки разходи и транспорт! Т.е - нормалните 10% транспортни разходи набъбнаха до ненормалните 30%!
От там и покачването на цените на стоките. Но ПО-ГОЛЯМО ТЪРСЕНЕ нямаше!
Статистиката е безпрекословна - търсенето през 2008 година не е увеличено!
Тогава, може би, е намаляло производството и затова стоките са станали дефицитни и са поскъпнали?
Отново статистиката казва - и производството също не е намаляло!
С други думи - "БОРБАТА С ВИСОКАТА ИНФЛАЦИЯ" в еврозоната е само бля-бля-бля!
Това е параван, зад който се крият алчността на европейските банкери и желанието за доминиране в региона с географска марка Европа.
Но балонът се спука и на преден план излязоха нелицеприятните и дългоскривани отрицателни "черти" на европейската "социална" система!
В момента европейските банки не само, че нямат ликвидност, а са се превърнали във фирми за недвижими имоти! В тях са заловени такива активи (срещу кредити, разбира се) като "акции" на Газпром, Лукойл, Северсталь и т.н. Т.е. "активи" зад които не стои НИЩО, освен голите обещания на Руската държава, че поддържа тези фирми. С какво и как - неизвестно! Но най вероятно - с НИЩО!
За да функционират европейските банки спешно се нуждаят от кредити! Но ЕЦБ отпуска кредити с висока лихва. Поради това европейските банки предпочитат да вземат кредити от Америка и Япония! Което допълнително отслабва еврото и усилва долара и йената.
Но неприятностите тепърва започват.
Скъпите местни (европейски) кредити не се търсят и от реалната икономика. В резултат компаниите започват да се "преструктурират" (разбирай оптимизация - намаляване на разходите и работните места)! Безработицата започва да приближава критичните размери (за различните страни процентът безработни е различен за да се счита за "критичен" но средно се счита за 15%).
Какво е това "критичен" процент безработни - това е този процент, който не мове да бъде "излекуван" за 2 години, дори и с екстрени мерки! Защото хората остават без никакви доходи след една година и са НЕПОДЧИНУЕМИ НА НИКАКВА стопанска логика.
Най вероятно до средата на март 2009 г. безработните в Испабния ще НАДХВЪРЛЯТ 15%. В Германия - 13. Англия и Ирландия - 12. Франция - 11 (при условие, че Саркози прояви твърдост в отстояването на бюджета! Ако не - също 13-14%).
Какво говорят тези проценти? За нас българите - нищо, но истината е друга...
Всяка една европейска държава има социална система. В тази система ежегодно се изливат от бюджета купища пари за "социалнослабите" семейства или индивиди. В "добрите" години с тези средства се "подкрепят" малкото безработни и множеството лапачи (емигрантските семейства от северна африка и близкия изток, "преобучаващите" се "желаещи" да се интегрират малцинства, пенсионерите и нуждаещите се от "спътник" инвалиди и т.н.) Но обикновено НИТО ЕВРО НЕ ОСТАВА НЕИЗРАЗХОДЕНО от тези "фондове" за следващата година!
Сега, обаче, ВСИЧКИ безработни ще се "качат" на тези "социални" фондове! При това, съгласно Европейската "социална" ситема безработните ТРЯБВА да получават обезщетение, равно на заплатата, която са получавали през предходната година! При това в течение на 1 година, ако са работили непрекъснато пет години! Ако са работили повече от 5 години - същото обезщетение се изплаща в продължение на година и половина!
Капанът хлопна! Европа през ЦЯЛАТА 2009 г. ЩЕ ПЛАЩА ЗАПЛАТИ НА ХОРА, КОИТО НЕ РАБОТЯТ!!! При това на близо ЧЕТВЪРТ от работещите! Като прибавим и пенсионерите и "обикновените" социалнослаби - ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ТРЕТА ОТ ЕШРОПЕЙСКИТЕ БЮДЖЕТИ ще отива в "социлната" ситема!!!
Коя държава може да издържи на такъв финансов "натиск"???
НИКОЯ!!!
Ето защо още отсега Европа "уведоми", че във връзка с кризата (?!?) разрешава на държавите да "надхвърлят"  3.5% задълвения спрямо брутния продукт!!!
В прав текст го разбирай като ПРЯКО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПЕЧАТАНЕ НА ЕВРОБАНКНОТИ!
С други думи ИНФЛАЦИЯТА ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ! А трише се бие в гърдите, че "инфлацията в еврозоната е победена" и не е на дневен ред!? (Много странно - търсенето ли намаля - статистиката казва , че е спаднало само с 0.5%!?! Или производството се е вдигнало - пак статистиката казва,че дори е намаляло с 1.2%!?! Просто нефта придоби "нормалните" си измерения и стоките се върнаха към "нормалните" си цени - та приказките за инфлацията ЕЦБ ще трябва да ги разказва на зимбабвийците!!!)
И ЕЦБ с една година закъснение свали лихвените проценти. Колко късно!
Тази година ще отложи излизането на еврозоната от кризата поне с още една година!
С други думи - през април-юни европейските правителства ще се усетят, че е по-добре ПАРИТЕ, ПЛАЩАНИ ЗА БЕЗРАБОТИЦА да се дават на фирмите, защото така фирмите ще укрепнат и не само няма да допуснат безработица, но и ще открият нови работни места! Но ще е късно! Защото Америка вече ще се е ПРЕСТРУКТУРИРАЛА - тя ще е изминала този път!
Малкото пари, останали в "останалата" част от европейските бюджети ще доведе до намаляване на държавните инвестиции в образование, наука, иновации (с което освобождават поле за действие на американски такива!).
В същото време ще се увеличат кражбите и социалните размирици! Правителствата ще бъдат принудени да заделят "допълнителни" средства за полицията и жандармерията за "борба с безредиците"! 
Така финансово нещата ще се влошат още повече и вероятно немалко правителства ще прибегнат към държавен дълг (най вероятни Португалия, Гърция...) или към разпродажба на държавни компании (които пък ще бъдат купени от американски банки)
Първа от Европа от кризата ще се "измъкне" Великобритания! Нейната стабилна банка, съчетана с предприемчивия английски нюх и щедрите американски доларови ижекции ще я приведат в "плюсово" измерение още през септември ноември 2009 г. За това "благоденствие" ще допринесат и нейните НЕРЕВОЛЮЦИОННИ трейдунийони (профсъюзи). За разлика от останалите европески синдикати - английските са БЕЗПОЩАДНИ на тема права на трудещете се и АБСОЛЮТНО НЕАНГАЖИРАНИ на тема политика! Т.е. те ще съдействат за икономиюеското смекчаване на кризата и нейното "неполитиюеско" развитие.
Веднага след Англия напред ще дръпне и Ирландия.
От тук нататък е въпрос на ПРЕЦЕНКА от САЩ кой по-напред да изплува от кризата! Но най вероятно това ще са страните, сключили договор за  взаимна размяна на данни - Швеция, Дания, Финландия, Полша, Словения...
Последна навярно (умишлено изключвам България - тя ще е тема на отделен анализ) Испания - неверните съюзници НИКОГА НЕ СЕ ТОЛЕРИРАТ!
Колко жалко за "антиамериканска" Европа - да чакая американско благоволение, за да се измъкнеш от тинята! Къде останаха "великите идеи" за антиамерикански глобализъм? За антиамериканска "военна сигурност"? За безамериканска "социална ценностна система"?
Европа ще загуби около 800 милиарда от кризата! И с още толкова ще "задлъжнее" на САЩ!
А колко просто би било още през март да беше "отделила" 300 милиарда евро заедно с американския ФЕД, за да се избегне най-мрачния сценарий!!!
За жалост ЕВРОПЕЙСКАТА АЛЧНОСТ Е ПОСЛОВИЧНА!!! И желанието "да не е Америка" - също!!!
Но както се казва - всеки плаща за грешките си!  Европейците - също!


Тагове:   накъде,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dazhiveerf
Категория: Политика
Прочетен: 36339
Постинги: 16
Коментари: 15
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031