Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2008 12:34 - След кризата - накъде? (6)
Автор: dazhiveerf Категория: Политика   
Прочетен: 916 Коментари: 0 Гласове:
0



11. Последици за Америка
Последиците за америка са в два плана: вътрешен и външен, като те се преплитат и взаимно се подсигуряват.
Вътрешни последици:
Стабилизирането на банковата система понастоящем е факт! Но от "пълното излекуване" е още далеко!
Всяка една фирма се развива постепенно! По принцип започва някакво "производство". След някоя друга година това "производство" се "утвърждава" на пазара. Фирмата вече е "забелязана" - започва да се търси продукцията й. Следват по-големи поръчки. От там и необходимостта от "разширяване на производството - естествено чрез кредит. Следват години на изплащане на кредита и т.н.
Но през 21 век не всички вървят по "утъпкания" път! Кой от "юпитата" ще тръгне на "развива" производство на кубиюни яйца???
Никой!
Много "по-лесно" е да се "настаниш" в една банка и да купуваш и продаваш "банкови активи", печелейки други "банкови активи". В един момент, благодарение на "надутия балон" ти притежаваш "активи" за милиони (или милиарди)! Но когато "тръгнеш да осребряваш" активите - виждаш, юе НЕ СИ ЕДИНСТВЕН! Че има опашка от желаещи да се "разделят" с активите. И от тук нататък само БЪРЗИНАТА НА РАЗПРОДАЖБАТА на тези "активи" може да ти позволи да "осребриш" някаква част от тях. Най често - минимална!
В същото време реалното производство не е мръднало и на йота от нормалните темпове на растеж!
Получава се парадоксът на приспособяването! Или "реалната икономика" ще се "приспособи" към "банковия растеж", или "банковия растеж" ще се приспособи към реалната икономика! Но ПЕЧЕЛИВША ВИНАГИ е реалната икономика! Тя затова и така се нарича!
В момента САЩ приспособяват (нагаждат) банковата си ситема към реалното производство! Което е следствие от втората вълна на кризата (виж "След кризата - накъде? (5)) За това ще им е необходимо около 6 - 10 месеца! Съпътствано е с "преструктуриране" (разбирай съкращаване) на банковия апарат! От там "влошаване" на банковото обслужване - по-трудно стиковане с клиентите. От там "невникване" в необходимостта от спешен кредит за фирмите от реалната икономика. От там до свиване на реалната икономика със всички произтичащи последствия - висока безработица, ниска покупателна способност, голямо количество непродадена продукция, сриване на цените на произведената и залежала продукция, от там "съкръщаване на разходите" във фирмите (разбирай нова редукция на персонала - съкращения)!
Банките в момента постъпват ЕГОИСТИЧНО, несъобръзявайки своето оцеляване с оцеляването на реалния сектор! Но това е само временно - до края на януари 2009 това "адаптиране" ще е приключило и ситуацията в САЩ ще се нормализира (постепенно разбира се)! 
Т.е. очаква се след март 2009 г. "работоспособността" на американската реална икономика да се възстанови на 100%. С всички последици - рязко повишаване на конкурентноспособността на международния пазар. Експанзивност на международния пазар. "Поглъщания", "присъединявания" и "купувания" на чувдестранни фирми от американски такива...
Всичко това съчетано със силния долар (желание на инвеститорите да си внасят парите в щатската валута) ще доведе до намаляване на безработицата още от май-юни 2009 г.
Следва да се отбележи и субективния фактор - изборът на Барак Хюсеин Обама за американски президент!
Исторически капиталите в америка са се разделили на два типа - производство и банкиране. Като  "производството" е "свързано" с републиканската партия, а "банкирането" с демократическата.
С избирането на Обама за президент "по-държавна протекция" получава БАНКОВИЯ КАПИТАЛ! Т.е. през цялото управление на Обама доларът ще бъде "силен".
Като прибавим и Бараковите виждания за справяне с безработицата - изграждане на НОВА ИНФРАСТРУКТУРА чрез безработната "работна сила" - то най-късно до есента на 2009 г. за кризата в САЩ ще започне да се говори в минало време! Като особенно силно ще се развиват ОБРАЗОВАНИЕТО, НАСУКАТА и ИНОВАЦИИТЕ!
Външни последици:
Огромните суми, отпуснати на американските банки (които при Обама ЩЕ СЕ УДВОЯТ) ще доведат до отпускането на кредити в неописуеми размери! Но на кого?
На първо време кредитите от американските банки ще отидат във "верните съюзници"! Това са "проамериканските" чуждестранни банки - на първо място английските, мслед това саудитските и т.н.
След средата на този списък са "европейските" - германски, италиански, френски...
С други думи САЩ ще използват "ликвидната" криза за ПОЛИТИЗИРАНЕ на раздаваните от тях многомилиардни банкови кредити. Катовсеки заем ще е част от "политическия" натиск към съответната държава!
При това "отпущането" на кредитите ще е съпроводено с американизирането (разбирай настаняване на американски експерти в бордовете) на съответните кредитополучаващи банки! И с обезпечаването на кредитите със съответния ДЯЛ от тези банки! Т .е. ще се получи "американизиране" на глобализацията, или още по-точно АМЕРИКАНСКА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ!
Назначаването на Хилъри Клинтън (Клинтън са най-верният клан на банковата система в Америка!!!) на поста държавен секретар (въняен министър) ще доведе до ТВЪРДО НАЛАГАНЕ на американските изисквания! Разбирай "втвърдяване" на американската доминация в НАТО, рязък обрат в отношенията с държавите, привърженички на "европейска сигурност", както и "абсолютна" твърдост в отношенията с Русия и "мека" твърдост в отношенията с Китай!
Американското оръжие ще се продава "на кредит" за Саудитска Арабия, Ирак, Източна Европа и Югоизточна Азия.
Накратко - от кризата Америка ще излезе по-силна и икономически, и политиючски и социално!
В същото време кризата ще "струва" на американците не по-малко от 1.2 - 1.5 трилиона долара! Най-вероятно - по-средата!


Тагове:   накъде,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dazhiveerf
Категория: Политика
Прочетен: 36851
Постинги: 16
Коментари: 15
Гласове: 27
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930